VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Helcococcus ovis | |||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategori: | Hemolyserande | |||||||||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: Helkos, sår ; Kocker (eg. korn eller bär) Helcococcus, kocker i sår. Artepitet: från får. | |||||||||||||||
| Betydelse: | [Mindre viktig] | |||||||||||||||
| Taxonomi: | Klass Clostridia Ordning Eubacteriales Familj Peptoniphilaceae Genus Helcococcus | |||||||||||||||
| Typstam: | S840-96-1 = ATCC BAA-59, CCUG 37441. | |||||||||||||||
| Makromorfologi (lukt): | Små nålsticksstora icke pigmenterade kolonier. Ger ingen hemolys på blodagar. | |||||||||||||||
| Mikromorfologi: | Gram positiva kocker, som uppträder enskilt, i par eller korta kedjor. | |||||||||||||||
| Gram +/Gram -: | G+ | |||||||||||||||
| Metabolism: | Fakultativt anaerob | |||||||||||||||
| Katalas/Oxidas: | -/- | |||||||||||||||
| Andra enzymer: | Eskulinas -, ureas - | |||||||||||||||
| Biokemiska tester: | VP -, | |||||||||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose - maltose + L-rhamnose ? sucrose - L-arabinose - cellobiose ? D-mannitol - salicin ? trehalose ? glycerol ? inulin - raffinose - D-sorbitol - starch - | |||||||||||||||
| Spec. egenskaper: | ||||||||||||||||
| Specialmedia: | ||||||||||||||||
| Sjukdom: | 
 | |||||||||||||||
| 16S rRNA-sekvens: | 
 | |||||||||||||||
| Taxonomi/fylogeni: | ||||||||||||||||
| Referens(er): | Nr 162, 163 | |||||||||||||||
| Uppdaterad: | 2023-03-08 |