VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Staphylococcus intermedius | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategori: | Hemolyserande | ||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: Vindruvsklase-liknande kocker (coccus betyder korn eller bär) Artepitet: intermediär (syftar på att den liknar både S. aureus och S. epidermidis). | ||||||||
| Betydelse: | [Mindre viktig] | ||||||||
| Taxonomi: | Klass Bacilli Ordning Bacillales Familj Staphylococcaceae Genus Staphylococcus | ||||||||
| Typstam: | H 11/68 = ATCC 29663 = CCUG 6520 och 27191 = NCTC 11048. | ||||||||
| Makromorfologi (lukt): | Medelstora (2-4 mm i diameter), opaka och vita kolonier. Lågkonvexa och med slät kant. Ger ofta en dubbel hemolyszon på blodagar (klar smal inre zon och bred grumlig yttre zon). | ||||||||
| Mikromorfologi: | Orörliga kocker (0,5-1,5 µm i diameter) i klasar. | ||||||||
| Gram +/Gram -: | G+ | ||||||||
| Metabolism: | Fakultativt anaerob | ||||||||
| Katalas/Oxidas: | +/- | ||||||||
| Andra enzymer: | Koagulas +, ureas + | ||||||||
| Biokemiska tester: | Voges-Proskauer - | ||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose + lactose v maltose + L-rhamnose - sucrose + L-arabinose - cellobiose - D-mannitol v salicin - trehalose + glycerol + inulin ? raffinose - D-sorbitol - starch ? Andra kolhydrater: Mannos +. | ||||||||
| Spec. egenskaper: | Temperaturoptimum: 30-40 °C, men växer mellan 15 och 45 °C. | ||||||||
| Specialmedia: | |||||||||
| Sjukdom: | |||||||||
| Värddjur: | Duva | ||||||||
| Sjukdomsbild: | |||||||||
| 16S rRNA-sekvens: | 
 | ||||||||
| Taxonomi/fylogeni: | Cirka 70 arter och underarter har beskrivits inom släktet Staphylococcus. S. intermedius är nära besläktad med S. pseudintermedius, S. delphini och S. schleiferi. | ||||||||
| Kommentar: | Blåagar med maltos används för differentiering av S. aureus och S. intermedius (se ovan). | ||||||||
| Uppdaterad: | 2023-03-08 |