VetBact
Veterinärmedicinsk bakteriologi: information om betydelsefulla arter
Veterinärmedicinsk bakteriologi
| Art/Underart: | Clostridium haemolyticum | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kategorier: | Hemolyserande; sporbildande; rörliga | ||||||||
| Etymologi: | Genusnamn: liten spole. Artepitet: blodlösande, hemolytisk. | ||||||||
| Betydelse: | Har ingen betydelse i Sverige, men förekommer i USA och Sydamerika. [Mindre viktig] | ||||||||
| Alternativa artnamn: | Clostridium novyi typ D | ||||||||
| Taxonomi: | Klass Clostridia Ordning Clostridiales Familj Clostridiaceae Genus Clostridium | ||||||||
| Typstam: | ATCC 9650 = NCTC 13022 | ||||||||
| Makromorfologi (lukt): | Bildar små kolonier (1-3 mm i diameter), som lätt flyter ihop på plattan till en tät matta (bakterierna "svärmar"). Ger hemolys på blodagar. | ||||||||
| Mikromorfologi: | Stora rörliga stavar (0,6-1,6 x 1,9-17,3 µm), som har peritrika flageller. Bildar ovala subterminala sporer, som gör att cellerna sväller upp. | ||||||||
| Gram +/Gram -: | G+, men svårt att få färgningen att fungera bra på äldre kulturer. | ||||||||
| Metabolism: | Anaerob | ||||||||
| Katalas/Oxidas: | -/ | ||||||||
| Andra enzymer: | Eskulinas -, lecithinas +, tryptofanas + | ||||||||
| Fermentation av kolhydrater: | D-glucose ? lactose - maltose (-) L-rhamnose (-) sucrose - L-arabinose - cellobiose - D-mannitol - salicin - trehalose (-) glycerol ? inulin - raffinose (-) D-sorbitol - starch - | ||||||||
| Spec. egenskaper: | Optimal tillväxttemperatur: 37 °C. | ||||||||
| Specialmedia: | |||||||||
| Sjukdom: | Sjukdomen har ej något officiellt svenskt namn. | ||||||||
| Värddjur: | Nötkreatur och andra idisslare | ||||||||
| Sjukdomsbild: | Anemi, feber, buksmärtor, uttorkning. | ||||||||
| 16S rRNA-sekvens: | 
 | ||||||||
| Taxonomi/fylogeni: | Man har beskrivit ca 180 olika arter inom genus Clostridium. C. haemolyticum är mycket närbesläktad (fylogenetiskt) med C. botulinum grupp III och C. novyi. | ||||||||
| Uppdaterad: | 2023-03-08 |